Jump to content

Canada's top-tier Telescopes & Accessories
Be as specific as possible when reporting issues and *ALWAYS* include the full version number of the application you are using and your exact *CAMERA MODEL*
NEVER POST YOUR KEY IN ANY PUBLIC FORUM, INCLUDING THE O'TELESCOPE SUPPORT FORUM ::: IF YOU DO YOUR KEY WILL BE DEACTIVATED WITHOUT NOTICE!
  • 0

BackyardNIKON BETA 02e is ready for download.


admin

Question

BackyardNIKON BETA 02e is ready for download. 

 

Change log (from BETA 02d)

- bug fix: Image rotation when camera was on its side.

-

bug fix: Images, specifically darks, are now properly displayed.

-

bug fix: Histogram control not rendering properly on very rare occasion.

- bug fix: Planetary recording .avi files was not always copied to your download folder, it was left in the TEMP folder.

- bug fix: JPG image -always- created when AstroTortilla is used to capture an image for plate solving... even if you have selected RAW only.

-

bug fix: If you had selected <sequence> in your file name template images were not copied to download folder.

- change: Box grid in Drift Align, removed inner circle.

- Testing on XP, Vista, W7, and W8

 

This BETA 02e will NOT overwrite your current BETA 02d installation.

 

http://www.binaryrivers.com/download/setup-BackyardNIKON-v100-BETA02e.exe

 

PLEASE REPORT ISSUES using BETA 02e in this thread.

 

Thank you,

Link to comment
Share on other sites

  • Answers 56
  • Created
  • Last Reply

Recommended Posts

So I seem to be having an issue where BYN will take an exposure however when it finishes it times out and does not download the photo, not 100% what the issue is. It worked once ... but then suddenly stopped working once I started to increase exposure time and adjust the f/ratio etc... I am using a D5100, and a DSUSB cable. 

 

23:45:41  Licensed to BETA Tester (support@binaryrivers.com)
23:45:57  Nikon drivers initialized.
23:46:53  Attempting to connect camera...
23:46:59  Camera Not Found!  Make sure it's connected to the PC and turned ON :)
23:47:16  Attempting to connect camera...
23:47:20  D5100 CONNECTED!
23:47:44  Imaging session started.
23:47:52  Imaging session completed successfully
23:47:59  LIGHT_1s_1600iso_5-3_06356stdev_20140921-23h47m51s449ms.NEF
23:47:59  LIGHT_1s_1600iso_5-3_06356stdev_20140921-23h47m51s449ms.jpg
23:48:33  Imaging session started.
23:53:15  Image download timeout, process terminated after 199 seconds
23:53:17  Imaging session completed successfully
23:53:41  Imaging session started.
23:58:23  Image download timeout, process terminated after 199 seconds
23:58:25  Imaging session completed successfully
23:58:51  Imaging session started.
23:58:51  Unable to set Av, current setting is assumed!
00:02:43  Image download timeout, process terminated after 174 seconds
00:02:44  Imaging session completed successfully
00:04:10  Imaging session started.
00:08:12  Image download timeout, process terminated after 179 seconds
00:08:14  Imaging session completed successfully
00:08:58  Imaging session started.
00:08:59  Unable to set Av, current setting is assumed!
00:12:00  Image download timeout, process terminated after 149 seconds
00:12:01  Imaging session completed successfully

 

 

Link to comment
Share on other sites

So I seem to be having an issue where BYN will take an exposure however when it finishes it times out and does not download the photo, not 100% what the issue is. It worked once ... but then suddenly stopped working once I started to increase exposure time and adjust the f/ratio etc... I am using a D5100, and a DSUSB cable. 

 

23:45:41  Licensed to BETA Tester (support@binaryrivers.com)
23:45:57  Nikon drivers initialized.
23:46:53  Attempting to connect camera...
23:46:59  Camera Not Found!  Make sure it's connected to the PC and turned ON :)
23:47:16  Attempting to connect camera...
23:47:20  D5100 CONNECTED!
23:47:44  Imaging session started.
23:47:52  Imaging session completed successfully
23:47:59  LIGHT_1s_1600iso_5-3_06356stdev_20140921-23h47m51s449ms.NEF
23:47:59  LIGHT_1s_1600iso_5-3_06356stdev_20140921-23h47m51s449ms.jpg
23:48:33  Imaging session started.
23:53:15  Image download timeout, process terminated after 199 seconds
23:53:17  Imaging session completed successfully
23:53:41  Imaging session started.
23:58:23  Image download timeout, process terminated after 199 seconds
23:58:25  Imaging session completed successfully
23:58:51  Imaging session started.
23:58:51  Unable to set Av, current setting is assumed!
00:02:43  Image download timeout, process terminated after 174 seconds
00:02:44  Imaging session completed successfully
00:04:10  Imaging session started.
00:08:12  Image download timeout, process terminated after 179 seconds
00:08:14  Imaging session completed successfully
00:08:58  Imaging session started.
00:08:59  Unable to set Av, current setting is assumed!
00:12:00  Image download timeout, process terminated after 149 seconds
00:12:01  Imaging session completed successfully

 

 

 

Send me the full log file at support@binaryrivers.com.

 

Is your camera dial set to "M"?

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

So far so good with my D7000, been playing with all the various parts of the program today with my new cable and so far no issues. If I run across some, I will post them.

 

Oh, antimorris from Annie's Astro Action... welcome to the dark side :)

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

Hi.  I'm a total newbie.  I tried this software out the other day, at night, at the telescope.  I failed miserably, because I failed to realize ahead of time that I needed a DSUSB device. 

 

Today, I have, right here in my hot little hand, a DSUSB device from Shoestring. ByN recognizes my D300, and the DSUSB.  So I can set the ISO, and I can do variety of things... including trying to focus, but when I set up a capture plan, just for fun, no telescope connected, ByN acts like it thinks it is doing something, but nothing is happening with the camera. It says "Cable Init", and it doesn't return any errors that I notice, and then it goes on and acts like it thinks it is imaging...  although right now, trying i again, to be sure I record properly what's happening... it is stuck in "cable Init."

 

I'm willing to accept that the problem is between the keyboard and the chair.  What *should* I be doing?  Is there a manual of some ind floating around?  Is this not expected t work?  What information would you want or need to help me figure out what's wrong?

 

I set a very simple capture plan; a few short exposures with a few seconds delay between.  For some reason the software thinks this will take just under 20 minutes to complete.

 

Thanks,

 

Karl

 

 

Link to comment
Share on other sites

Are you sure you selected DSUSB and not DSUSB2 or any other COM ports in BackyardNIKON?

 

Make you select DSUSB.  Then try the "Test Cable" in the lower right corner.  This should activate the shutter using the selected cable.

 

Also, is your camera dial set to a mode where BULB is possible.

 

Did you try the DSUSB test software from Shoestring Astronomy to ensure the cable is working properly?

 

Keep us posted,

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Oh, antimorris from Annie's Astro Action... welcome to the dark side :)

 

Regards,

 

Haha, thanks. I have done occasional DSLR stuff off and on, CCD is still my primary, but I do enjoy using my D7000 for images and this will definitely make it sooooo much easier.

Link to comment
Share on other sites

>> Are you sure you selected DSUSB and not DSUSB2 or any other COM ports in BackyardNIKON?  <<

 

Yes.  (And I do have a USB cable connected, as well.)

>> Make you select DSUSB.  Then try the "Test Cable" in the lower right corner.  This should activate the shutter using the selected cable. <<

 

Oh.  Interesting.  That button does nothing detectable, but since I didn't know what to expect, that was not alarming to me.

>> Also, is your camera dial set to a mode where BULB is possible. <<

 

Yes.

>> Did you try the DSUSB test software from Shoestring Astronomy to ensure the cable is working properly? <<

 

I did not know about that until just now.  I've downloaded it, and, while the device is detected, and I can control the LED on the device, I can't make it talk to the camera.  I think I need to have a conversation with Shoe String.  (I'm pretty sure the camera itself is fine.)  I will only post again if the hardware, camera or DSUSB turns out to NOT be the problem.  Sorry to trouble you.   Thanks for the response.

 

 

Link to comment
Share on other sites

First, thank you for providing this wonderful program. I can't wait to put it to good use!

 

I'm having an issue using BackyardNIKON with my D600. I connect it using the default camera USB cable, but when trying to capture I get the following:

 

23:48:18  Licensed to BETA Tester (support@binaryrivers.com)
23:48:22  Nikon drivers initialized.
23:48:29  Attempting to connect camera...
23:48:30  D600 CONNECTED!
23:48:39  Imaging session started.
23:48:42  Imaging session cancelled
23:48:43  [kNkMAIDResult_ValueOutOfBounds] (kNkMAIDCommand_CapStart, 33560, kNkMAIDDataType_GenericPtr, 402121988)
23:48:43  Imaging session cancelled
23:48:49  Camera SHUTDOWN!
23:48:55  IMAGE_20140912-23h48m52s181ms.JPG

 

The camera disconnected by itself as well, unprompted.

 

Any idea what this means?

 

logfile-[20140912-23h48m11s377]-[2272]-2014-09-12.txt

logfile-[20140912-23h48m21s205]-backgroundworker-[3372]-2014-09-12.txt

Link to comment
Share on other sites

First, thank you for providing this wonderful program. I can't wait to put it to good use!

 

I'm having an issue using BackyardNIKON with my D600. I connect it using the default camera USB cable, but when trying to capture I get the following:

 

23:48:18  Licensed to BETA Tester (support@binaryrivers.com)
23:48:22  Nikon drivers initialized.
23:48:29  Attempting to connect camera...
23:48:30  D600 CONNECTED!
23:48:39  Imaging session started.
23:48:42  Imaging session cancelled
23:48:43  [kNkMAIDResult_ValueOutOfBounds] (kNkMAIDCommand_CapStart, 33560, kNkMAIDDataType_GenericPtr, 402121988)
23:48:43  Imaging session cancelled
23:48:49  Camera SHUTDOWN!
23:48:55  IMAGE_20140912-23h48m52s181ms.JPG

 

The camera disconnected by itself as well, unprompted.

 

Any idea what this means?

 

 

This is the same bug as in the D800 where bulb is not fully functional over USB but is working with a serial cable.  Try a regular picture (non-bulb) that should work... but limited to 30 seconds until I fix this nasty bug... or... do you have a serial cable?

 

kNkMAIDResult_ValueOutOfBounds

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

Where can I download backyardnikon beta 2e?

 

uh... it's the first post on this thread :)

 

Go up the thread until you hit the first post, the download link is there :)

 

Regards,

 

I had a previous version of beta 2e, which expired today, thought this was going to last until October? Today it said my licence had expired and gave me a five line revalidation code....but what do I do with it? how do I revalidate my licence. ....thanks Max

 

 

Link to comment
Share on other sites

Where can I download backyardnikon beta 2e?

 

uh... it's the first post on this thread :)

 

Go up the thread until you hit the first post, the download link is there :)

 

Regards,

 

I had a previous version of beta 2e, which expired today, thought this was going to last until October? Today it said my licence had expired and gave me a five line revalidation code....but what do I do with it? how do I revalidate my licence. ....thanks Max

 

 

You need to install in a new folder.  You are installing in previous beta folder and when you do that the old key prevails.

 

new folder = new key.

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

I have been installing in a new folder, same result. I really want to use this programme I have found it so useful, but I am now struggling to reload it, can you help>

 

Then you did not download the latest BETA 02e.

 

If you download 02e and choose a new folder during the install the beta is good until mid-October.  I just tried it again and this is the case.  So you did not install beta 02e or you did not install in a new folder <_>

 

1) Make sure you donwload 02e.

2) Make sure you install in a new folder during the installation, accepting the default folder will not work.

 

Keep us posted,

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hi,

 

Now it seems more serious on D800.  I even cannot connect to the camera.

In addition, once I attempt to connect to D800 (and fail), BYN freezes.  It cannot

be turned off unless I go to task manager to end the processes.

 

Also, I found that if I launch beta02e and do nothing, it can be closed normally.

However, I see that after it is closed, there is still a process called 

O'Telescope BackgroundWorker Console running.  It has to be ended in the

task manager.

 

I attach the log files for the instance that failed to connect to D800.

 

Cheers,

Wei-Hao

 

 

logfile-[20140822-19h31m22s882]-[608]-2014-08-22.txt

logfile-[20140822-19h31m28s841]-backgroundworker-[3564]-2014-08-22.txt

Link to comment
Share on other sites

Hi,

 

Now it seems more serious on D800.  I even cannot connect to the camera.

In addition, once I attempt to connect to D800 (and fail), BYN freezes.  It cannot

be turned off unless I go to task manager to end the processes.

 

Also, I found that if I launch beta02e and do nothing, it can be closed normally.

However, I see that after it is closed, there is still a process called 

O'Telescope BackgroundWorker Console running.  It has to be ended in the

task manager.

 

I attach the log files for the instance that failed to connect to D800.

 

Cheers,

Wei-Hao

 

 

 

Hi Wei-Hao,

 

The BackgroundWorker will stay running for a period up to 1 hours after you closed BYN.  This is to be 100% positive it is done it's work before closing.  In 99% of the case, if you have no images in the queue (blinking number in the camera information center) there is no work left for it to do... but if you recently completed a planetary recording the AVI encoding may still be running... for that reason the background worker stays on for up to 1 hour but will not concume any cpu resources if it has nothing to do so there is no harm in having it running as a precautionary measure; otherwise some remaining files in the queue may not be copied to you final download folder.  You do not and should not kill the process in task manager.  This is by design.

 

I'm not sure what to say about the D800 not connecting... but it does look like you may have a card in it with lots of images.  Could this be it?

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

I give up !

 

I edited your post and removed the key.  NEVER post a key on the internet, not even a trial/beta key!!!

 

Incidentally I did try the key you provided AND it is still good for 33 days; so there is something going on at your end for sure.

 

Is your computer date set to today?

 

How many times did you start BackyardNIKON.  There is a cap of 100 application start.  Is it possible you started BackyardNIKON 2e over 100 times since it was released?

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

I see.  I emptied the card and now it connects.

Does this mean I should always keep the card clean?

 

 

Yes, sadly this is a Nikon SDK issue I have no control of.  When the SDK first sees the camera it automatically indexes all images on the card BEFORE giving control of the camera to the calling program.  If you have hundreds of images this can take a few minutes and during that time BYN is held hostage <_>

 

Sadly the only recourse is to empty the card of image without a card. 

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

Computer date is ok.

I may well have started BYN over 100 times as I have been setting it up with my telescope and camera in my study and practised getting used to the programme. Actually only used it outside a couple of times.

Enjoyed using it, so where do I go from here?

Can I purchase it yet?

Thanks

Max

 

 

Link to comment
Share on other sites

Computer date is ok.

I may well have started BYN over 100 times as I have been setting it up with my telescope and camera in my study and practised getting used to the programme. Actually only used it outside a couple of times.

Enjoyed using it, so where do I go from here?

Can I purchase it yet?

Thanks

Max

 

 

Check your PMs, I just send you a key to try :)

 

Regards,

Link to comment
Share on other sites

Guylain,

Many thanks for sending me  the key,

That works fine, what happens in 30 days time?

Does this have a cap of 100.

I know that it may seem a lot but it all new to me and setting up the scope/camera/laptop means that I have been opening it many times.

Mainly due to checking usb ports and connections.

 

But this is currently working fine.

I also obtained one of those cables from Sreve which allows me to have bulb over 30 sec with my D90 and that works fine too.

Many thanks Max

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

This site uses cookies to offer your a better browsing experience. You can adjust your cookie settings. By closing this banner, scrolling this page, clicking a link or continuing to browse otherwise, you agree to the use of cookies, our Privacy Policy, and our Terms of Use