Jump to content

Canada's top-tier Telescopes & Accessories
Be as specific as possible when reporting issues and *ALWAYS* include the full version number of the application you are using and your exact *CAMERA MODEL*
NEVER POST YOUR KEY IN ANY PUBLIC FORUM, INCLUDING THE O'TELESCOPE SUPPORT FORUM ::: IF YOU DO YOUR KEY WILL BE DEACTIVATED WITHOUT NOTICE!
  • 0

ASTAP, Stellarium and Plate Solving


Tbar23
 Share

Question

So I’m still having some trouble understanding how to get Backyard EOS, ASTAP and Stellarium to play nicely together.

I have both Stellarium and BYE connected to my mount. I can launch telescope control in Stellarium. I have approximately set the FOV using the ASTAP app.

Now I go into Stellarium and using telescope control let it slew to an object.

Go to BYE, take an image and click on Advanced Mode. I have the path for ASTAP set. I enter the object name and the coordinates (I can read these right off of the RA and DEC that the mount thinks it is pointing to).

Now I click the arrow next to the message that says something about solving the current image.

The activity circle in the upper right spins for a bit and then I get a log message that says “Target RA(06h 01m 44s) DEC(+46* 25’ 44”) acquired [now].”

However, it isn’t clear that anything happened. At one point when I did this, I thought I got an amount of error or something, but now I just see the message about the target acquired.

Do I need to go back to Stellarium to sync the current position? Am I missing a step or steps?

 

Thanks!

Link to comment
Share on other sites

  • Answers 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Popular Days

Top Posters For This Question

2 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
11 minutes ago, Tbar23 said:

So I’m still having some trouble understanding how to get Backyard EOS, ASTAP and Stellarium to play nicely together.

I have both Stellarium and BYE connected to my mount. I can launch telescope control in Stellarium. I have approximately set the FOV using the ASTAP app.

Now I go into Stellarium and using telescope control let it slew to an object.

Go to BYE, take an image and click on Advanced Mode. I have the path for ASTAP set. I enter the object name and the coordinates (I can read these right off of the RA and DEC that the mount thinks it is pointing to).

Now I click the arrow next to the message that says something about solving the current image.

The activity circle in the upper right spins for a bit and then I get a log message that says “Target RA(06h 01m 44s) DEC(+46* 25’ 44”) acquired [now].”

However, it isn’t clear that anything happened. At one point when I did this, I thought I got an amount of error or something, but now I just see the message about the target acquired.

Do I need to go back to Stellarium to sync the current position? Am I missing a step or steps?

 

Thanks!

Just found this post: https://www.otelescope.com/forums/topic/5090-astap-installation-and-use/

Let me try using the Center button. Sorry for asking redundant question.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

This site uses cookies to offer your a better browsing experience. You can adjust your cookie settings. By closing this banner, scrolling this page, clicking a link or continuing to browse otherwise, you agree to the use of cookies, our Privacy Policy, and our Terms of Use