Jump to content

Canada's top-tier Telescopes & Accessories
Be as specific as possible when reporting issues and *ALWAYS* include the full version number of the application you are using and your exact *CAMERA MODEL*
NEVER POST YOUR KEY IN ANY PUBLIC FORUM, INCLUDING THE O'TELESCOPE SUPPORT FORUM ::: IF YOU DO YOUR KEY WILL BE DEACTIVATED WITHOUT NOTICE!
  • 0

New Z6 won't connect with BackyardNikon v2.1.2


Question

I recently purchased a Nikon Z6 and have been trying to get it to connect to BackyardNikon.  I downloaded the latest version, the SD card is empty, I tested the USB cable and the battery is at full power.  I've tried about ever sequence I can think of to try to get it to connect, but it reports that it could not find my camera every time.  Any ideas what's going on?  I'm sure I'm missing something I just can't figure out what it is.

Regards,

David

Link to post
Share on other sites
  • Answers 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

13 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Which version of BYN? This is always important to include in your posts.

Is your camera a Z6 or a Z6ii? The Z6ii is not supported yet, but the Z6 should be.

Does Windows see the camera as an imaging device? Look in the Device Manager.

If Windows sees the camera when you first connect and power it on. It should ask a question about how you want to use the camera. What do you reply?

Link to post
Share on other sites
  • 0

Thanks for responding Rick.  I'm using v2.1.2 premium edition.  It is the Z6.  I don't see it listed as an imaging device in the Device Manager.  I do hear Windows make the USB connection sound  when I plug it in.  I don't get ay questions pop up when I plug it on.

 

Regards,

David

Link to post
Share on other sites
  • 0

I have 2 cards, 1 CFEXPRESS card and another XQD card.  I see a 'Z6' listed in explorer for both of them, which isn't the volume name on either.  I took a couple snapshots on both just to be sure and I don't see any of those files or a DCIM folder, etc.  If I navigate to that 'Z6' listing it is just blank.

Regards,

David

Link to post
Share on other sites
  • 0

I tested the Z6 personally, so I know it does work. I wonder if you have another software that connects to the camera when it is first connected to the PC.  Only one software can connect to the camera at once.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Yeah, I'm not sure what exactly is going on.  I just finished downloading and installing Nikon's own software and it doesn't see my Z6 either.  The laptop I'm using is quite old so it is possible something is not up to date, I've got conflicting USB drivers, or software, etc.  I'll keep digging, but at least I know it isn't a BackyardNikon problem.

Thanks,

David

Link to post
Share on other sites
  • 0
9 hours ago, dnault42 said:

Yeah, I'm not sure what exactly is going on.  I just finished downloading and installing Nikon's own software and it doesn't see my Z6 either.  The laptop I'm using is quite old so it is possible something is not up to date, I've got conflicting USB drivers, or software, etc.  I'll keep digging, but at least I know it isn't a BackyardNikon problem.

Thanks,

David

That was a good test.  Keep us posted.

Link to post
Share on other sites
  • 0

I had the Microsoft C++ run-time library installed.  I tried updating libraries, all software, drivers, clearing registry data, different USB cables, different USB ports, etc. The best I could determine is that when I initially plugged in the camera there was a pop-up for 'what to do with this device' that I likely selected incorrectly.  I could not find an answer on how to clear that setting.  I'm assuming it is in the registry somewhere but I could not get an answer from Nikon or anywhere else I tried.  Wiping the laptop was definitely the brute force way to do this, but it worked and actually took significantly less time than what I already spent trying everything else.

Regards,
David

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

This site uses cookies to offer your a better browsing experience. You can adjust your cookie settings. By closing this banner, scrolling this page, clicking a link or continuing to browse otherwise, you agree to the use of cookies, our Privacy Policy, and our Terms of Use